София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

От днес влиза в сила партийната субсидия по 8 лева от бюджет 2020

Държавата може да поеме дълг 2,2 милиарда лева

4 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

От днес влиза в сила бюджетът за 2020 година. За първи път от много години насам салдото е балансирано, като хазната ще разполага с близо 47 милиарда лева. Приоритетни в него са образованието, здравеопазването, социалните дейности и отбраната.

Дългът, който държавата може да поеме е 2,2 милиарда лева. Още при представянето на фискалната рамка финансовият министър Владислав Горанов определи текстовете за дълга като "буфер".

 

Бюджетът е изчислен при инфлация от малко над 2% и очакван ръст на икономиката с 3,3%, макар че мнозина анализатори смятат, че това е твърде оптимистична прогноза, а ако не се сбъдне, приходите няма да бъдат изпълнени.

Партийната субсидия ще бъде по 8 лева на спечелен глас от последните парламентарни избори, въпреки скандалите, които предизвика това решение, а от финансовото министерство бяха предложили запазване на текстовете от 1 лев. В крайна сметка се материализираха и останаха текстовете, предложени от БСП. Това няма да има значителен ефект върху харчовете в хазната, а на Горанов бе възложено да направи цялостен анализ на темата с финансирането на партиите.