София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

От какво да се пазим в Интернет?

За опасностите в онлайн пространството

5 годиниТехнологии 1 Боряна Райчева

В днешно време сме се научили да ползваме интернет дори и за най-елементарни неща. Забравяме обаче, че в Интернет не е безопасно. Там не виждаме реална заплаха или противник, но те все пак съществуват. Тази статия ще има за цел да ви представи едни от най-големите заплахи в киберпространството.

Отнемане на личните данни

Да, тази тема вече стана клише, но никога не е късно да станете жертва на такъв тип атака. Всеки говори, че трябва да си пазим личната информация само за себе си, но малко са тези, които ни обясняват как да го направим. Личните данни могат да бъдат откраднати, но и предоставени. Да, вие може да предоставите личните си данни на хакерите само с един грешен клик. Например кликвате върху някоя изкушаваща оферта за спечелването на най-новия модел телефон и то напълно безплатно. Повярвайте, това ще си излезе доста скъпо. Наричаме това "фишинг".

Кибернасилие

Най-често жертви на това стават малки деца и подрастващи. Това е грешка на по-големите, защото избягват темата за тази опасност. Омразата към другите, насилието, игрите с убийци и т.н. може да подтикнат малчуганите да подражават на тези антигерои. Това ще навреди психически на децата ви, затова трябва да знаете те какво правят с техните компютри.

Ако не стоим пред компютрите, няма как да си навредим. Разговорите и разходките навън биха ни предпазили от фишинг, хакери и кибер насилие.