София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

От НАПлийкс са засегнати данни на белгийци, живеещи в България

Спират всякакъв обмен на данъчна информация

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева


Белгийци са били засегнати от кражбата на лични данни от данъчната агенция в България (НАП) миналия месец, съобщават белгийски медии. По тази причина Брюксел е спрял всякакъв автоматичен обмен на данъчна информация с нашата страна - до ново нареждане.

От "НАПлийкс" са били засегнати данни на белгийци, живеещи в България и притежаващи банкови сметки в Белгия, а също и данни на българи, живеещи в Белгия и притежаващи сметки в България. По данни на "Соар" у нас пребивават 643 белгийци. Не е ясно колко от тях са пострадали от теча.

Белгийските, българските и европейските власти са взели необходимите мерки за гарантиране на сигурността и защитата на споделяните данни, е уверила SPF Finances (Федералната обществена финансова служба).

При хакерската атака на масиви на НАП бяха свалени лични данни над 5,1 млн. души, а файловете бяха пуснати в интернет.

За пробива досега са обвинени служителят на фирмата за киберсигурност "ТАД груп" Кристиян Бойков, собственикът на компанията Иван Тодоров и търговският директор Георги Янков.