София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

От НВИМ показват оригинално знаме – първообраз на българския трибагреник

По традиция на 3 март е Ден на отворените врати за посетители

7 годиниКултура 1 Боряна Райчева

По случай 3 март посетителите на Националния военноисторически музей в София ще имат възможност да видят, само и единствено за този ден, оригиналното знаме - първообраз на българския трибагреник. По традиция от музея всяка година на 3 март обявяват Ден на отворените врати за посетители. Гостите на музея ще имат възможност в периода от 10.00 до 18.00 да се насладят за постоянна хоронологична и външна експозиция.

За първообраз на българския трикольор се приема изработеният от Стилияна Параскевова и предназначен за българските доброволчески дружини в Руско-турската война. На 8 май 1877 година Иван Параскевов, заедно с дъщеря си предават знамето на главнокомандващия руската Дунавска армия Великият княз Николай Николаевич, който обещава да го връчи на 4-та опълченска дружина. Предаването на знамето обаче не се случва и то не участва във войната.

Идеята за знамето, цветовете и символиката са дело на бащата на Стилияна Параскевова – Иван Параскевов. Белият, червеният и зеленият цвят са цветовете, които се срещат в знамена от националноосвободителното движение, но като съчетание с тази последователност се счита, че се появяват за първи път в това знаме.

Знамето става част от фонда на Националния военноисторически музей през 1946 година.