Гледай
на живо

От Радата заплашват да унищожат Кримския мост

Бил вражеска инфраструктура, смята Игор Мосийчук

Заместникът на Върховната Рада Игор Мосийчук заплашва да унищожи Кримския мост през Керченския проток. Той заяви това пред  телевизионния канал "112 Украйна", предаде РИА Новости .

"Керченският мост – е вражеска инфаструктура. Защо е вражеска? Защото той свързва окупираната територия с континенталната част на страна-агресор",  каза той.

Мосийчук добави, че всяка страна, която е на война за свои територии, се стреми да унищожи вражеската инфраструктура - мост, жп гара, летище.

На въпрос  дали лично ще унищожи моста, той отговори, че със сигурност ще го направи, като министър на отбраната.

Миналата седмица списание The Washington Examiner публикува статия на журналиста Том Роган в раздела за мнения, в която той пише, че самият Кримски мост е  "скандална обида" за Украйна като нация, и предложи да се постави върху него взриви, въпреки "възможни" ответни мерки.

Според журналиста, с повреждането на моста Киев ще изпрати на Москва "безспорен сигнал", че украинците не са готови да приемат официално признаване на предполагаемо "открадната" територия.

По-късно журналистът посочи, че никой не бива да бъде ранен.

Разследващата комисия започна срещо Роган и редактора на седмичника The Washington Examiner, който публикува провокативната статия, наказателното дело, виждайки в публикуването й "признаци на публични призиви за терористични дейности на територията на Руската федерация."

Мостът през Керченския проток е най-дългият в Русия, дължината му е 19 километра. Автомобилният трафик по магистралата беше пуснат половин година по-рано от първоначално определеното.