София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

От утре падат визите за Канада

Пътуванията са в рамките на 6 месеца и само за туризъм

6 годиниОбщество 14 Боряна Райчева

От 1 декември в рамките на 6 месеца българите ще могат да пътуват и да престояват в Канада без визи. Безвизовото пътуване обаче не позволява работа там, а кратки бизнес пътувания, туризъм, посещения при близки, познати и роднини.
Пътуващите със самолет трябва да се регистрират еднократно на сайта на канадското правителство. Когато се пътува по суша или по море, няма нужда от тази регистрация, каза в предаването „Преди всички“ на Националното радио Красимир Гаджоков, българин, живеещ в Канада. Електронната регистрация струва 7 долара.
"Това не е виза. Подават се данните на човека – имена, паспорт и т.н., но това е свързано най-вече със сигурността. В рамките на минути получава, почти сигурно е, одобрение. Само ако някой излезе в списък с престъпления или с някакви други възбрани за влизане, тогава ще бъде спрян", казва той
Регистрацията важи за 5 години, тя е еднократна и няма нужда да се прави преди всяко пътуване. Няма как тези шест месеца да се използват за работа, ако човекът е дошъл като турист, каза още Гаджоков: "Съмнявам се, че някой би могъл да си намери работа, докато е турист за шест месеца. Първото нещо, което работодателят ще му поиска е неговият социално-осигурителен номер и той няма да има такъв, защото е турист".
Ако българските граждани искат да работят в Канада, трябва да получат разрешение от канадското министерство на труда и социалната политика.