София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Отбелязваме Деня на редките болести

Само за 5% от редките заболявания има има лечение

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Всяка година на последния ден от месец февруари отбелязваме Световния ден на редките болести. Той се чества в редица страни от Европейския съюз и по цял свят. В България той се отбелязва за 12-ти път. В един и същи час във всички страни ще бъдат пуснати балони в подкрепа на пациентите с редки болести. Националният алианс на хора с редки болести организира събития в 20 български града.

В подкрепа на хората с редки болести в 13.00 часа пред централния вход на Народното събрание под мотото „Да свържем социалната и медицинската грижа” ще бъдат пуснати балони, символизиращи хилядите видове редки болести.

А в същия час Пловдив ще се включи в масовото вдигане на ръце пред сградата на Общината. То се осъществява по едно и също време в цяла Европ.а Идеята е да се повиши осведомеността сред широката публика за редките болести и тяхното влияние върху пациентите и техните семейства.

На науката са познати са над 7000 редки заболявания, като само за 5% от тях има лечение. Според Световната здравна организация в България от тях са засегнати общо 400 000 души, като 5000 се лекуват по Здравна каса.