София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯ НА СВЕТА ТАТЯНА

Празникът е почитан както от православни християни, така и от католици

9 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Отбелязваме деня на великомъченица Света Татяна. Тя е почитана и от православни християни, и от католици. Имен ден празнуват Татяна и Таня.
Татяна е раннохристиянска мъченица, която се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той бил равнодушен към вярванията на другите и не се придържал към определен светоглед, поради което сред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Христос.
Един ден завели Татяна в храма на Аполон, за да принесе жертва. Младата девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета.
Mладата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, за да се отрече от Христа. Дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага. Според писанията, след всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница - тя се явявала на другия ден излекувана.
След множество опити да бъде убита на следващия ден Татяна винаги била жива и здрава. От страх да не би и други езичници да се обърнат към христовата вяра, управителят на града наредил да обезглавят младата девойка.
Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като Света великомъченица Татяна.
Честит празник, на дамите носещи имената Татяна и Таня!