София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отбелязваме паметта на Свети 40 мъченици

Вярва се, че от този ден слънцето се обръща към лятото

пропускане
5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Православната църква почита паметта на Свети 40 мъченици, загинали заради вярата си. 
 
Легендата разказва, че 40 войници от арменския полк в римския гарнизон в град Севастия, които се възпротивили на заповедта да принесат жертва на езическите богове, тъй били християни.
 
Заради неподчинението им, ги повикал на началникът им, който започнал да ги убеждава да не жертват живота си и да се откажат от християнството. Той им обещавал им почести и дарове, ако склонят да извършат жертвоприношението.
 
След като  отказали да се поклонят пред идолите,  войниците били затворени и подложени на жестоки мъчения. Затова Православна църква отбелязва и до днес жертвата на светите 40 севастийски мъченици. 
 
В българският календар, празникът е свързан с  цар Иван Асен ІІ,построил в столицата си Търново храм в тяхна чест по случай победата  си над Теодор Комнин при Клокотница на 9 март 1230 година. 
 
Приема се, че всеки, който няма имен ден в църковния календар през годината, може да си избере Деня на Свети 40 мъченици и да празнува името си.
 
С този ден е свързано народното вярване, че Слънцето се обръща към лято и времето се затопля. Тогава излизат всички буболечки, змии, гущери от дупките си. 
 
Особено място сред обичаите на празника заема обредното гонене на змии и гущери. 
 
На Свети Четиридесет мъченици се месят и обредни хлябове, намазани с мед. Наричат се  младенци, тъй като са във формата на кукли. Те трябва да са 40 на брои, като толкова са и пълнените чушки с боб и постните сърми, които също трябва да присъстват на днешната трапеза.