Гледай
на живо

Отбелязваме паметта на Свети Харалампий Чудотворец

Светецът е покровител на пчелари, градинари и овощари

Отбелязваме паметта на Свети Харалампий Чудотворец Православната църква почита на днешния 10-ти февруари паметта на Свети Харалампий Чудотворец. Светец... thumbnail text
Православната църква почита на днешния 10-ти февруари паметта на Свети Харалампий Чудотворец. Светецът е известен като покровител на пчелари, градинари и овощари.
 
Празникът в българската народна традиция е един от последните в зимния празничен цикъл. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла със Св. Атанас. 
 
Преданието разказва, че светията е живял през II в. в град Магнезия, Тесалия, където заемал епископска катедра. Той бил на над стогодишна възраст, когато започнало поголовно гонение срещу християните и за да спасят живота си, те трябвало публично да се отрекат от вярата.
Без да се страхува за живота си обаче, магнезийският епископ Харалампий проповядвал Христовото учение.
 
Властниците заловили беззащитния старец и го изправили пред съд. Той се държал достойно и преди палача да спусне меча върху него, Харалампий затворил очи и предал душата си на Бога. Така той загива на мъченически на 113-годишна възраст за християнската вяра през 198 г.
 
В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей или Хараламповден. Празникът се почита предимно в Източна България.
 
 На този ден не се вършило никаква домашна работа, за да не се разсърди светецът и да не пуснел болестите. Само жените месели обреден хляб с орнаменти кръст, няколко пъпки (чумата), и по края на питата - венец, символ на здравето. 
 
Докато ставал хляба, носели мед в църквата да бъде осветен на специална празнична литургия. С този мед се ядяла питата, чупела се за здраве, а медът пазели като цяр до следващата година. 
 
Заради това на празникът и до днес повелява, всеки който иска да има мед за цяр или  просто благословен да го занесе за освещаване в църквата.
На 10 февруари имен ден празнуват: Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин, Валентина, Валентин, Валя, Вальо.