София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отбелязваме Световния ден на белия дроб

„Ако не можеш да дишаш, нищо друго няма значение“

5 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

25 септември е Световният ден на белия дроб. По този повод в БТА се проведе пресконференция с участието на лекари и известни личности, на която бяха обсъдени предизвикателствата, свързани с белодробните заболявания.

От сдружение „Въздух за здраве“ отбелязаха, че белият дроб е фин и деликатен орган, който е силно подценяван, но е изключително важен за цялостното функциониране на организма.

На събитието стана ясно, че хроничната обструктивна белодробна болест е третата водеща причина за смърт в света – 3 милиона души стават жертва на това заболяване. Туберкулозата пък е най-често срещаното смъртоносно инфекциозно заболяване – 1.6 млн. души умират от нея всяка година. Белодробният карценом е най-смъртоносният рак – 10% от раковите заболявания през 2017. г у нас принадлежат именно на този вид рак.

Лекарите коментираха, че замърсяването на въздуха е сериозен проблем, който засяга цялото общество. Коефициентът на замърсяването на Цариградско шосе в момента е 41, което е приемливо. Замърсяването през летния сезон традиционно е по-ниско в сравнение със зимния.

Лекарската колегия се обръща към хората с апел да обърнат по-сериозно внимание на здравето си – да спрат тютюнопушенето, вкл. И електронни цигари, да посетят специалист, ако са в рискова група. Всеки може да си направи ренгенография и да изследва своя бял дроб. Ранното откриване на повечето белодробни заболявания е изключително важно за успешния ход на лечението им.

Музикантът Деян Каменов от Д2 коментира, че проблемът със чистотата на въздуха е изключително сериозен и трябва спешно да се вземат мерки за редуцирането на замърсяването.