София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Отбелязваме Световния ден на учителя

Правителството обеща по-добри условия за българските учители

7 годиниОбразование 5 Боряна Райчева

Отбелязваме Световния ден на учителя. Тази година празникът е посветен на оценяването на учителите и подобряването на тяхното положение.

Темата включва основните принципи на приетите преди 50 години препоръки и основни принципи на „Образование 2030“, което е включено в дневния ред за устойчиво развитие на ООН.

Според приетите цели, на учителите трябва да бъдат "осигурени условия да развиват съответните методи за преподаване и учене, както и съдържание, което отговаря на нуждите на всички учащи, обучавани от добре квалифицирани, адекватно заплатени и мотивирани учители, използващи подходящи педагогически подходи, както и създаване на безопасна, здравословна, полово обусловена, приобщаваща и адекватно финансирана среда, която да насърчава и подпомага ученето."

ЮНЕСКО обявя 5 октомври за Световен ден на учителите през 1994 г., по повод годишнина от приемането на препоръките за статута на учителите на 5 октомври 1966 г. в Париж.

Тези препоръки описват правата и отговорностите на учителите, както и международните стандарти за тяхната подготовка и повишаване на квалификацията. В тях са описани още условията за подбор на персонал, за заетост, за преподаване и за обучение.

На 5 октомври също така се отбелязва и приемането на Препоръката на ЮНЕСКО за статута на висше образование от 1997 г.

У нас правителството обеща 223 млн. лв. допълнително към бюджета, които ще бъдат осигурени за повишаване на учителските заплати след 1-и януари 2017 година.