София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отбелязваме Световния ден за информираност за аутизма

Знакови сгради в целия свят ще бъдат осветени в синьо

8 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Днес отбелязваме Световния ден за информираност за аутизма. 2-и април се чества официално от 2008 година насам по инициатива на ООН. Целта е посланието да стигне до целия свят и да покаже на хората, че аутизмът се превръща в глобален проблем.

ООН прогнозира, че до 2050 година половината от човешкото население на планетата ще страда от някакъв вид разстройство от аутистичния спектър. Според данни на Световната здравна организация едно на всеки 160 деца по света се ражда с или развива в последствие аутистично разстройство. Честотата и вида на отклонението варират в различните общества.

Броят расте през годините, като статистиката започва от 1 на 10 хиляди през '90-те години. Процентът на децата, засегнати от аутизъм се увеличава по целия свят - независимо от етническата им принадлежност и социални условия или региона на света, в който са родени. В България броят на хората с аутизъм е неизвестен.

Днешният Световен ден цели също и да повиши осведомеността и да насърчи ранното диагностициране и ранната интервенция, както и социализирането на хората с проблеми от аутистичния спектър.

За поредна година в чест на Световния ден на аутизма фасадата на Националния дворец на културата ще бъде осветена в синьо, а популярни български изпълнители ще изнесат концерт пред сградата. Кампанията се провежда под мотото "Аз имам аутизъм. И ти за мен си странен". На откритата сцена пред НДК участие ще вземат Влади Ампов-Графа, Орлин Павлов, Йоанна Драгнева, Дидо от Д2, , Богдан Томов, Поли Генова, Део и Лео, вокална група "Бон - Бон" и други.

Знакови сгради и обекти по целия свят като статуята на Христос в Бразилия, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, Операта в Сидни, парламента в Будапеща, виенското колело в Орландо, Флорида, Панамският канал, се осветяват в синьо, за да привлекат общественото внимание към проблема.