София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отговорните за разпространението на гей брошурата сред ученици ще бъдат наказани

От МОН и МЗ са категорични - брошурата е издадена в помощ на здравни кабинети за анонимно консултиране на хомосексуални двойки

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Скандалните брошури с гей двойки, които бяха раздадени в училище на деца от Ямбол, са попаднали погрешка в училищата. Това казаха от МЗ и Министерството на образованието в студиото на „Тази сутрин” по BTV.

"Минимален брой са училищата, до които е достигнала брошурата, според нас. Сигналът е подаден своевремнно", каза Татяна Предова, експерт, дирекция "Приобщаващо образование", МОН.

По данни на Здравното министерство печатни материали са получили и в Монтана, Видин и Кърджали, но са изтеглени навреми.

„Тези материали са единствено за разпространение в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране, за таргетната група мъже, които правят секс с мъже, те неса за разпространение в училищата в страната. Указанията са ясно дадени, работи се на терен с целевата уязвима група”, поясни Д-р Тонка Върлева, директор,"Промоция и профилактика на болести и зависимости", МЗ.

По думите на специалиста "Любов без последствия" е издадена за първи път преди повече от 10 години. Финансира се от Глобалния фонд на ООН. За последно е актуализирана през 2017-та.  Целта ѝ е да запознае хомосексуалните мъже с рисковете от заболявания, предавани по полов път.

Сексологът д-р Бостанджиев, определи факта, че някой е допуснал тези брошури да попаднат в ръцете на деца като безобразие. Категоричен е, че по случая трябва да бъде направено разследване.

Служителите, които са допуснали разпространението на материалите в училищата, ще понесат наказание, обявиха от МОН и МЗ.