София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Отхвърлиха кандидатурата на Румъния за еврокомисар

Романа Плумб била в конфликт на интереси

4 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Комисията по правни въпроси към Европейския парламент отхвърли кандидатурата на Румъния за комисар. Причината - номинираната Рована Плумб била в конфликт на интереси и имало противоречие в декларацията й.

Правната комисия на парламента на ЕС „току-що гласува, че кандидатът за комисия на Румъния Рована Плумб не трябва да ходи на изслушване“, това написа в Twitter Тибаут Клайнер, един от главните сътрудници на еврокомисаря по човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

Така, още преди да започнат излушванията на кандидатите в ресорните комисии на ЕП, новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен ще трябва да пренареди състава на бъдещата комисия.

Изслушванията на кандидатите в ресорните комисии на ЕП ще започнат от следващата седмица. Изслушванията са предварително условие за официални назначения преди новата Европейска комисия, изпълнителната власт на ЕС, да встъпи в длъжност през ноември.

Юридическият комитет на Европейския парламент има правомощията да прекъсва изслушванията на кандидатите за членове на Комисията, ако те имат конфликт на интереси след оценка на техните финансови декларации.

„Процедурата за един кандидат за член на Комисията е спряна по време на изслушването“, заяви говорителят на Комисията Мина Андреева на пресконференция, като добави, че са възможни редица следващи стъпки.