Гледай
на живо

Отхвърлиха президентското вето за Закона за защита на личните данни

За отпадането на ветото гласуваха 127 народни представители

Отхвърлиха президентското вето за Закона за защита на личните данни Президентското вето срещу поправките в  Закона за защита на личните данни беше отхвърлено на дн... thumbnail text
Президентското вето срещу поправките в  Закона за защита на личните данни беше отхвърлено на днешното пленарно заседание. От общо регистрирани в зала 132-ма народни представители. "За" отпадането бяха 127 депутати, 1 беше "против", а 4-ма  се въздържаха. Припомняме, че законът ще бъде изпратен на президента за обнародване в 7-дневен срок, при което Румен Радев се възползва от възможността да го върне на депутатите за преразглеждане.
 
Държавният глава атакува новите текстове с мотиви за свръхрегулация и цензура. Повод за това станаха правилата, по които журналистите трябва да работят с лични данни. Тези текстове бяха оспорвани от Асоциацията на европейските журналисти и други неправителствени организации, които настояваха законът да бъде върнат.
 
Депутатите от управляващото мнозинство използваха отсъствието на колегите си от БСП, заради Изборния кодекс. Те ги обвиниха в лъжа, защото са излъгали президента и са подкрепили закона на второ четене.
 
От ГЕРБ също поискаха президента да освободи представителите си в Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки и в правния съвет Борислав Цеков заради решението на Върховния административен съд, че са злоупотребили с личните данни. От администрацията на президента засега запазват мълчание с мотив, че съдебни решения не се коментират.