София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отхвърлиха президентското вето за Закона за защита на личните данни

За отпадането на ветото гласуваха 127 народни представители

пропускане
5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Президентското вето срещу поправките в  Закона за защита на личните данни беше отхвърлено на днешното пленарно заседание. От общо регистрирани в зала 132-ма народни представители. "За" отпадането бяха 127 депутати, 1 беше "против", а 4-ма  се въздържаха. Припомняме, че законът ще бъде изпратен на президента за обнародване в 7-дневен срок, при което Румен Радев се възползва от възможността да го върне на депутатите за преразглеждане.
 
Държавният глава атакува новите текстове с мотиви за свръхрегулация и цензура. Повод за това станаха правилата, по които журналистите трябва да работят с лични данни. Тези текстове бяха оспорвани от Асоциацията на европейските журналисти и други неправителствени организации, които настояваха законът да бъде върнат.
 
Депутатите от управляващото мнозинство използваха отсъствието на колегите си от БСП, заради Изборния кодекс. Те ги обвиниха в лъжа, защото са излъгали президента и са подкрепили закона на второ четене.
 
От ГЕРБ също поискаха президента да освободи представителите си в Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки и в правния съвет Борислав Цеков заради решението на Върховния административен съд, че са злоупотребили с личните данни. От администрацията на президента засега запазват мълчание с мотив, че съдебни решения не се коментират.