София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„Отказали сме се да излъчваме заслужили политици“

Да не навредим с подкрепата си на Бойко Атанасов, каза Христо Иванов пред Евроком

пропускане
5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Лица на граждански сдружения и неправителствени организации ще влязат в листата на „Демократична България“ за местните избори. Това заяви в интервю за телевизия Евроком съпредседател на обединението, лидерът на „Да, България“ Христо Иванов.

„Ние активно търсим сътрудничество с тях, инициираме срещи и искамеда припознаем техни лица, които имат капацитет като една гражданска квота в листата на Демократична България. Наясно сме, че трябва да търсим взаимодействие и го търсим много активно. Същевременно смятаме, че за гражданите е важно да знаят, чий кандидат предлагаме“, каза политикът.

Христо Иванов увери, че гражданската квота от технократи и мениджъри ще има приоритет пред традиционните политически активни лица.

„За нас са много важни две неща – да направим оферта не само през водещия кандидат, но и през екип, който искаме да представим за по-добро управление. Тоест, тук е въпросът за визия, за опит. Управленски и може би от бизнеса, това е много важно. Ние не търсим пласирането на политически лица. Отказали сме се от това да излъчваме хора, които са просто заслужили политици“, обясни още съпредседателят на „Демократична България“.

Относно номинацията на гражданите на Бойко Атанасов за главен прокурор, бившият министър на правосъдието смята, че е важно политическите формации да не се месят.

„Не мисля, че конституционната рамка на избора предполага политическа подкрепа и се боя, че изразявайки за един трети кандидат, политическа подкрепа, да не му навредим по-скоро. Затова за нас е важно да кажем, кой е неприемлив. И на фона на абсолютната неспособност на статуквото да излъчи минимално убедителни фигури, да, налага се граждански организации да надграждат конституционната процедура и да правят такива предложения. За да можем да се надяваме някакси да се отпуши ситуацията в системата. Защото наистина намерението е да излъчат втори Цацаров“, обобщи Христо Иванов.

Според лидера на „Да, България“ кандидатът на властта Иван Гешев е още по-опасен за правовата държава от действащия главен прокурор.

Автор: Николай Марченко

Оператор: Стефан Тодоров