София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Откриха цветна мозайка с логото на председателството пред НДК

Използвани са 38 000 лукувици, лалета и мускари

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Министърът на Българското Европредседателство Лиляна Павлова, кметът на София Йорданка Фъндъкова и посланикът на Холандия откриха цветна мозайка, разположена пред вход А6 на НДК.

На нея е изобразено логото на българското председателство. За направата на мозайката са използвани 38 000 лукувици, лалета и мускари (кукувиче грозде). Цветното произведение е дело на Ян Хулдемонд, като цветята са били посадени миналия октомври.

"Цветята са венецът, който символизира, надявам се, успешното председателство", заяви Павлова.

Тя отбеляза, че през първото тримесечие е свършена много работа в нелесни дебати.

"Пред нас са още три месеца предизвикателства, надявам се и те да минат в духа на партньорството, което се е получило досега", посочи министърът.

Йорданка Фандъкова заяви, че ще разчита и за в бъдеще на партньорска подкрепа от страна на Холандия, поради доброто сътрудничество между София и Амстердам. 

"София е един от малкото европейски столици, които имат толкова много цветя не само в парковете и градините, но и по улиците и булевардите. Ние, може би, имаме повече холандски лалета на пролет, отколкото самият Амстердам", изтъкна Фандъкова.

Кметът обяви, че дизайнерът подготвил мозайката, е работил за една от най-големите градини, станала символ на холандското лале - Keukenhof.