София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Откриха фестивала на народната носия в Жеравна

На събитието присъства председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов

5 годиниКултура 14 Боряна Райчева

Започна Международният фестивал на фолклорната носия носия "Скок във времето" в Жеравна. Над 20 000 души се събраха в местността „Добромерица“, за да станат част от събитието, което се провежда за 11-та поредна година.

На откриването снощи присъстваха председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, народният представител и областен координатор на ГЕРБ – Сливен Десислава Танева, областният управител Чавдар Божурски, кметът на община Котел Коста Каранашев, кметове на общини и кметства от страната.

По време на събитието Цветанов заяви, че атмосферата е уникална и зареждаща, а с всяка следваща година младите хора с народни носии се увеличават. „Хората, които са част от този фестивал, се връщат 150 години назад и създават невероятно усещане“, каза Цветан Цветанов.

Кметът на Котел Коста Каранашев благодари на Христо Димитров, че е избрал община Котел и конкретно Жеравна, за да пресъздаде традициите на предците ни. „Днес всички ние, чрез българската фолклорна носия, съпреживяваме цялата традиция на нашата българщина. Радваме се, че сме успешно домакини на проявата за десета поредна година“, заяви Каранашев.

Фестивалът е създаден е през 2008 година по идея на Христо Ив. Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Атрактивната им сватба с фолклорната певица Албена Вескова през 2005 г. в местността Костина край с. Рибарица по старинен български обичай, на която младоженците и присъстващите 400 гости са с български народни носии, има широк позитивен отзвук. Това мотивира създателя на „Българе” с помощта на неговите партньори Ян и Елена Андерсон, на тогавашния кмет на Жеравна Лъчезар Германов, бизнесмените Георги Манев и Калин Григоров, както и на други съмишленици, да организира много по-мащабно събитие, което да дава възможност на всеки желаещ поне за три дни в годината да облече българска носия и се откъсне от цивилизацията, като направи скок век и половина назад във времето.

Основен организатор на фестивала е създадената от Христо Ив. Димитров и семейство Андерсон Фондация „Българе”.

Архитектурният резерват Жеравна е избран от Христо Ив. Димитров за център на фестивала. През 2008 г. е сключен 30-годишен договор с Община Котел за ползване на част от местността Добромерица край селото за място на събитието. Фестивалната територия е обособена сред боровата гора на хълма Добромерица. Фестивалът е тридневен /петък, събота и неделя/ и се провежда в предпоследния уикенд на месец август, като датите му са подвижни всяка година.