София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Откриха живи 12 деца

Прекарали 9 дни в наводнена пещера в Тайланд

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Откриха живи изчезналия младежки футболен отбор и техният треньор в наводнена пещера в Тайланд. Те бяха е неизвестност 9 дни. Отборът се е спасил от придошлите води и е стоял на възвишение в пещерата Там Луанг в северната провинция Чианг Рай. 
 
Спасителната операция беше затруднена преди дни заради предизвиканото от проливни дъждове повишено водно ниво. За нея е бил прокаран въздуховод, който да вкарва кислород на 30 метра под земята. За наводнените участъци се ползваха водолази, а на повърхността помагаха пожарникари, полицаи и войници.
 
Евакуацията на децата обаче няма да се извърши незабавно. Ето защо спасители остават в пещерата заедно с тях, докато децата и треньорът им се възстановят достатъчно, за да изминат трикилометровия участък до изхода на пещерата.
 
Първоначално ще им бъде занесена храна, а след това ще ги прегледа и лекар, който е преминал курс за водолаз.
 
Припомняме, че децата били заведени в пещерата от треньора им, който не се съобразил с предупреждението, че при силни валежи тя се пълни с вода.