Гледай
на живо

Oткриха най-далечния обект в Слънчевата система

Орбитата му ще бъде определена чак след няколко години

Астрономи наблюдаваха най-далечния обект в Слънчевата система, който е на 120 астрономически единици от Земята, предаде АП.

Досегашният рекордьор беше планетата-джудже Ерида, която е на 96 астрономически единици от Земята. Плутон, за сравнение, е на 34 астрономически единици от нас. Една астрономическа единица е равна на средното разстояние между Земята и Слънцето (приблизително 150 млн. км).

Космическият обект е толкова далече и се движи толкова бавно, че орбитата му ще бъде определена чак след няколко години, каза Скот Шепърд от института „Карнеги”. При скоростта, с която се движи, той може да прави една обиколка около Слънцето и за 1000 години.

Учени от Carnegie Institution for Science (CIS) обявиха, че са открили най-отдалечения обект в Слънчевата система. Те са го кръстили Farout, като официалното му име е 2018 VG18. Откритието е направено с
Скот Шепърд и екипът му са наблюдавали планетата-джудже през ноември с телескопа Subaru в Хавай. Откритието е потвърдено с телескоп в Чили. Астрономите са нарекли временно обекта „Далечен” (Farout). Откритието обяви Центърът за малки планети към Международния астрономически съюз.

Най-отдалеченият обект в Слънчевата система е с диаметър около 500 км. Формата му е кръгла. На цвят е розов, което показва, че на него има много лед. Астрономите са направили откритието, докато са търсели хипотетичната планета Х, която се смята, че обикаля Слънцето далече зад Плутон.