София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Откриха най-дългия мост в света

Съоръжението свързва Хонконг и Китай

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

След двугодишно забавяне и разходите от 20 милиарда долара, мостът, свързващ Хонконг и Макао с китайския град Джухай, бе обявен за открит от китайския президент Си Дзинпин. Церемонията се проведе в Джухай, а на нея присъстваха 700 гости.

Още тази седмица мостът ще бъде отворен за обществения трафик.

Китайският вицепремиер заяви, че мостът ще приближи Хонконг и континенталната част на Китай в търговията и икономиката. Връзката беше описана като символ на успешното сътрудничество между континентален Китай, Хонконг и Макао и демонстрация на второстепенните инженерни способности на Китай.

Експерти подчертаха, че мостът може да издържи на заплахи като тайфуна Манхут, който миналата година удари региона.

Строителството на 55-километровия мост започна през 2009 година и трябваше да приключи през 2016 г., но забавяния доведоха до отлагането за тази година.

 

Китайските власти очакват мостът да намали значително времето за шофиране между двете страни на Перлената река, като по този начин допринесе за постигането на визията си за района на Големия залив, тъй като Китай призовава усилията за по-тясно обвързване на градовете в региона.

Въпреки фокуса върху времето за шофиране, обаче, собствениците на автомобили в Хонконг няма да могат да прекосяват моста без специално разрешение. Повечето шофьори ще трябва да паркират в пристанището на Хонконг, да се прехвърлят на автобус или на специални коли под наем, след като са преминали през имиграционния отдел.
Мостът ще улесни също износа на стоки, произведени от заводи от запад до въздушните и морските пристанища в източната част, включително към международното летище ХонгКонг, най-натовареното летище за товари в света.

Критиците на моста го нарекоха "бял слон" и "проект на кръв и пот", като отбелязаха, че девет работници са починали и повече от 400 са ранени по време на строителството на съоръжението, според правителствени данни. Според профсъюзите броят на убитите и ранените може да е по-висок.

Съоръжението e нaпpaвeнo oт 420 xиляди тoнa cтoмaнa, ĸoличecтвo дocтaтъчнo, зa дa бъдaт пocтpoeни 60 Aйфeлoви ĸyли. Cтoйнocттa нa целия пpoeĸт възлиза на около 20 млрд. долара.