София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Откриха „новичок“ в дома на отровения в Еймсбъри

Изследват намерения нервен агент

6 годиниКрими 8 Боряна Райчева

В дома на британския гражданин Чарли Роули, който беше отровен в Еймсбъри с „новичок“, следователите откриха бутилка нервнопаралитично вещество. Това се съобщав в доклад на Скотланд ярд.

"В сряда, 11 юли, по време на претърсване в  къщата на Чарли Роули, в Еймсбъри, бе открита малка бутилка. Тя бе занесена за иследване в лаборатория в Портън Даун", се казва в доклада.

Учените са потвърдили, че веществото, което се съдържа във флакона, е нервен агент.

Полицията каза, че по-нататъшни изследвания ще покажат дали веществото е от същия източник като отровата, използвана в Солсбъри срещу Скрипал.

По-рано от руското посолство във Великобритания обявиха намерението си да поискат  от британските власти,  да разкрият подробности за програмата за синтез на химически бойни отровни вещества на фона на инцидента в Еймсбъри.

Припомняме, че на 30 юни вечерта 44-годишна жена и 45-годишен мъж, който живеят заедно, бяха открити в безсъзнание в дома си. Чарли Роули  дойде в съзнание и състоянието му се подобрява, но приятелката му – 44-годишната Доун Стърджис почина в болницата преди няколко дни в резултат на отравянето с нервнопаралитичното вещество „новичок“.