София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Откриха пирамида в Казахстан, датираща отпреди 3500 години

Погребалното съоръжение напомня за дизайна на египетските пирамиди

8 годиниКултура 1 Боряна Райчева

В степите на Казахстан археолози откриха древно съоръжение, наподобяващо известните египетски пирамиди, съобщават местни медии, позовавайки се на един от археолозите - Виктор Новоженов. На повече от 6000 км североизточно от Кайро, близо до Караганда е изкопана уникална стъпаловидна гробница датираща от 15 - 10 в. пр. н.е., част от дандабай-бегазинската бронзова култура.

По своите форми това величествено погребално съоръжение напомня на известните египетски пирамиди от същия исторически период и особено на пирамидата на фараона Джосер. Пирамидата на Джосер в Египет, която се състои от шест огромни стъпала, е построена около 1000 години по-рано и се смята за първото в света каменно архитектурно съоръжение.

Казахстанските археолози са открили находката миналата година, но досега са пазили своето откритие в тайна. Съдейки по монументална структура, гробницата е построена от местен „фараон“ - вожд или „каган“ на могъщо местно племе от късната бронзова епоха. Виктор Новоженов не изключва това съоръжение да крие множество изненади. В близко време ще започне отварянето на главната погребална зала.

Цялото погребение включва повече от 27 постройки, датиращи от различни епохи. Най-голямата сграда има пет нива каменни стъпала. Гробната камера е около седем метра в диаметър. Освен в Египет, пирамиди съществуват и на други места като например Мексико и Китай, но това е първата открита в Казахстан. Всички находки и материали на този уникален паметник ще бъдат изложени в Археологическия музей на университета в Караганда.