София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Откриха посолството на САЩ в Йерусалим

Сигурно президентът Линкълн се усмихва днес, каза американският посланик

6 годиниПолитика 18 Боряна Райчева

Церемонията по откриването на ново американско посолство в Израел започна в Ерусалим в присъствието на стотици гости. На фона химна на Съединените щати, почетна стража издигна флагът на САЩ.

За да участват в церемонията в Йерусалим пристигна американската делегация , състояща се от министъра на финансите Стивън Мнучин, дъщерята на Тръмп Иванка и съпругът й, който е съветник на американския президент - Джаред Кушнер. Те стояха редом до премиера на Израел Бенямин Нетаняху.

Американският посланик в Израел Дейвид Фридман изнесе встъпителна реч. Той приветства присъстващите на церемонията и предложи да благодарят на президента на САЩ за това, което се случва днес. Предложението му бе бурно аплодирано, предава Газета.ру.

„Мисля, че президентът Линкълн се усмихва днес, защото друг велик републиканец, Доналд Тръмп, открива нашето посолство в града, на който Линкълн се възхищава толкова много", каза посланикът.

След приключване на религиозни проповеди посланикът даде  думата на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан. "Признаването на Йерусалим като столица на Израел  е важна стъпка в установяването на мира не само в региона, но и в целия свят", каза Съливан, предавайки думите на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който не можа да присъства лично.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който също не присъства на церемония, но пуснаха негов видеозапис по случай откриването. „Преди 70 години Съединените щати станаха първата страна, която признава Израел“, каза Тръмп. „В действителност обаче СССР стана първата страна, която напълно признава Израел. Първият министър на външните работи на новата държава, Моше Шарет пише в телеграма до Кремъл, че Израел изрази "дълбоката си благодарност и уважение на народа на Израел за позицията, заета от съветската делегация в ООН в подкрепа на създаването на независима и суверенна еврейска държава.", казва американският лидер във видеозаписа. В заключение Тръмп пожела късмет на израелския народ.

Прехвърлянето на дипломатическата мисия от Тел Авив става по решение на президента на Съединените щати Доналд Тръмп, който през декември 2017 г. призна Йерусалим за израелската столица.

Откриването на Посолството на САЩ съвпада с важна дата - 70-тата годишнина от основаването на държавата Израел, обявена от ООН на 14 май 1948 г.

В същото време в града започнаха масови протести на палестинци. Демонстрантите се  движат из Йерусалим и в същото време се възобновяват сблъсъци около периметъра, който разделя Израел и Ивицата Газа.

Преди началото на церемонията сред протестиращите има около 20 жертви и 1000 ранени. "Има 18 мъртви, включително дете, и 918 ранени", цитира РИА Новости думите на официалния представител на местните медицински служби Ашраф ал-Кидра.