София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Открийте изборната си секция по интернет

Онлайн може да се подаде и заявление за гласуване по настоящ адрес

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Всеки желаещ  да упражни правото си на глас на предстоящите европейски избори на 26 май, може да провери секцията си по интернет, чрез есемес или по телефона.
 
Информация чрез интернет може да получите на адрес: https://www.grao.bg/elections/. Той  предоставя и възможност да се подават „Искане за гласуване по настоящ адрес“ по електронен път и да се регистрират издадените „Удостоверения за гласуване на друго място“ от общинските администрации след идентификация с електронен подпис.
 
Другият вариант за получаване на информация е чрез есемес. Той трябва да бъде изпратен на  номер 18429, който е единен и за трите мобилни оператора.
 
Цената на един есемес e 25 стотинки без ДДС. В текста гражданите трябва да изпишат единствено десетте цифри на своето ЕГН. Системата връща отговор с номера и адреса на избирателната секция.
 
За секцията си може да се осведомите и по телефона, като наберете 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO"). Номерът е безплатен за цялата страна.
 
Справките се осигуряват от главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерство на регионалното развитие и благоустройството.