София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Открита е нова екзопланета с потенциал за кислородна атмосфера

Намира се на 39 светлинни години от Земята

7 годиниЛюбопитно 8 Боряна Райчева

Учени са открили нова екзопланета, която има потенциал да бъде с кислородна атмосфера. Намира се на 39 светлинни години от Земята, съобщава НАСА.

Тази екзопланета не е подходяща за живот, тъй като е много близо до звездата си и температурата на повърхността й е 232 градуса по Целзий. С тази висока температура наличието на вода на повърхността би създало парников ефект, който ще нагрее кората до такава степен, че да я превърне в магма.

Учените подозират, че Венера може да е имала подобна съдба и в ранната си история да е била богата на вода, но именно парников ефект да я е превърнал в толкова неприветлива за живот. Ако се потвърди със сигурност, че на новооткритата екзопланета има кислород, тя може да се окаже, че преживява същата трансформация като Венера. 

Съвсем възможно е и да стане и първата скалиста планета с кислород, която учените откриват отвъд рамките на Слънчевата система.