София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Откриват 3 кризисни центъра за бежанците, сегашните места – пълни

Изграждането на площадките с фургони ще стане с 15 млн. евро от Брюксел

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Реорганизират бежанските центрове от отворен в затворен тип и изграждат нови три кризисни центъра заради запълване на сегашните места за настаняване на мигрантите. Това обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова.

"Центровете вече са заети и са на прага на възможностите си. Не създаваме нови центрове за приемане на повече бежанци, изграждаме площадки с фургони, за да може да настаняваме хора в тях, ако мигрантиският натиск се засили", заяви Бъчварова.

Тези площадки ще струват на Европа 15 млн. евро, които България ще трябва да усвои до една година. Все още не се знае къде ще бъдат разположени кризисните центрове, но вътрешният министър увери, че те ще бъдат извън населените места и ще са под строг контрол.
По квотния принцип на разпределение, определен от Европейския съюз, страната ни трябва да приеме 1800 мигранти, от които само 80 да получат статут за пребиваване, а останалите – да бъдат релокирани в други държави.

"Шестима души вече са пристигнали в България от Гърция – по програмата за релокация. Още 9 очакваме да пристигнат от Турция – по програмата за презаселване. Всички те са проверени предварително по точно определени критерии.", уточни още вътрешният министър.

Очаква се Брюксел да даде на България 160 млн. евро, като 80% от тях са предвидени за засилване на охраната по границите ни. По-голямата част от средствата ще бъдат предоставени веднага.