Гледай
на живо

Откриват изложбата "Дипломация и изкуство"

Посветена е на на 140-ата годишнина на МВнР

Откриват изложбата "Дипломация и изкуство" Изложба, посветена на 140-тата година на българската дипломация открива днес в в Националната художе... thumbnail text
Изложба, посветена на 140-тата година на българската дипломация открива днес в в Националната художествена академия външният министър Екатерина Захариева.
 
Експозицията, озаглавена „Дипломация и изкуство“  включва 22 картини от колекцията на министерството.
 
Сред произведенията са творби на Петър Морозов, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Пенчо Балкански, Дечко Узунов, Димитър Казаков, Димитър Киров, Светлин Русев, „пътували“ из дипломатическите ни представителства в цяла Европа.
 
Акцент в изложбата е историята на първите ордени след 1878 г. – сред експонатите са укази на Княз Александър Първи за награждаване с орден „Св Александър“, най-високия орден на Третото българско царство – „Св. Равноапостоли Кирил и Методий“, с който е удостоен и Иван Вазов. 
 
Изложени са  също и две съвременни български отличия за награждаване на чуждестранни дипломати и държавници за развитието на двустранните връзки – „Мадарски конник“ и „Орденът на Розата“.
 
Колекцията от картини  на външното министерство наброява над 3000 произведения и е една от най-оригиналните , собственост на българските държавни институции. 
 
Творбите са отделяни от фондовете на българските художествени галерии, избирани са от общи изложби или са дарявани от авторите.