София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Откриват паметник на Иван Вазов в Одеса

Българският език в Украйна не е застрашен, гарантира Петър Харалампиев

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Вицепремиерът Валери Симеонов и председателят на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев откриват паметник на Иван Вазов в Одеса. В делегацията са също и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, както и депутати от българския парламент.

Това съобщи Петър Харалампиев в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“.

Той добави, че предстоят разговори в Украйна за изграждане на цял комплекс паметници на бележити българи, сред които хан Кубрат и хан Аспарух. Предвидена е и среща с българската общност.

„В Украйна има телевизия, която излъчва на български език, има предавания, които се водят от местни хора, говорещи книжовен български език“, каза Харалампиев.

Преди години почти не се говореше за българите в Бесарабия и те все едно не съществуваха, посочи председателят на Агенцията за българите в чужбина и добави, че те са стотици хиляди, а в последните години българската държава полага грижи за тях.

Той подчерта, че в момента в Украйна се откриват все повече съботно-неделни български училища, чрез които местните българи могат да съхранят езика си.

Харалампиев посочи, че независимо от новия образователен закон в Украйна, обучението на български език не е застрашено и ще го има в целия среден курс.

„Успяхме да постигнем споразумение за изучаване на български език и то не само на територията на Бесарабия, но и в цяла Украйна, където има компактни български общности“, каза председателят на Агенцията за българите в чужбина.

Той посочи, че дейността на Агенцията не се изчерпва само грижа за българите, които са се преселили по-отдавна, но се поддържа връзка и с новата емиграция. Има над 1000 организации на българи по целия свят, с които поддържаме постоянна връзка, каза Петър Харалампиев.