София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Откриват проекта “Турски поток”

Премиерът Бойко Борисов ще присъства на събитието

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Официалното откриване на проекта “Турски поток” ще се случи днес в Истанбул от двамата президенти Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.
 
На откриването от българска страна ще присъства министър-председателят Бойко Борисов, който  преди това ще ес срещне с американска делегация. Срещите на премиера ще стартират днес в 9:30 часа, като първата е именно с  помощник-държавния секретар на САЩ Дейвид Хейл.
 
Малко след това Борисов ще открие Стратегическия диалог България-САЩ в София и ще отлети за Истанбул, където ще присъства на официалната церемония по откриването на “Турски поток”.
 
В рамките на това посещение в Истанбул се очаква Борисов да проведе двустранни срещи с двамата лидери - Путин и Ердоган, като темата на разговора ще е свързана с участието на България в мащабния енергиен проект, наричан у нас “Балкански поток”.
 
Припомняме, че първата част на газовата  тръба е предназначена да захранва Турция с газ с капацитет над 15 милиарда кубически метра, а през месец  май  би трябвало да стане готов и участъкът от тръбопровода през нашата страна.
 
Ако това се случи, то през България  ще преминава над 15 милиарда кубически метра природен газ в посока към  Югоизточна Европа.