Гледай
на живо

Отлагане на Брекзит до 30 юни

Великобритания няма да вземе участие в Евроизборите

Отлагане на Брекзит до 30 юни Великобритания поиска от лидерите на ЕС отлагане на Brexit до 30 юни, съобщи британският премиер Тер... thumbnail text

Великобритания поиска от лидерите на ЕС отлагане на Brexit до 30 юни, съобщи британският премиер Тереза Мей. Тя заяви, че е писала на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да го информира, че Великобритания иска удължаване на член 50 за периода до 30 юни.
"Не искам дълго удължаване", коментира тя, предупреждавайки британския парламент, че дългото забавяне ще означава, че Великобритания ще трябва да проведе Европейски парламентарни избори в края на май.
Brexit не може да бъде отложен след 1 юли, ако Обединеното Кралство не вземе участие в изборите за Европейски парламент в края на май. Това гласи правното становище на ЕС, което беше представено на посланиците на страните-членки на Европейския съюз в петък.
"Идеята, че 3 години след гласуването за напускане на ЕС искаме от хората в тази страна да избират нови депутати за европарламента, е вярвам, неприемлива", заяви Мей. "Като премиер аз няма да се подготвям за удължаване на Brexit след 30 юни", добави тя.