Гледай
на живо

Отлагат операцията по източването на мазута

Борисов провери на място как тече подготовката

Отлагат операцията по източването на мазута Отлага се операцията за източването на мазута край Созопол. Според специалисти бурното вълнения и си... thumbnail text

Отлага се операцията за източването на мазута край Созопол. Според специалисти бурното вълнения и силния вятър не позволяват почистването да започне още днес. Премиерът Бойко Борисов и министърът на транспорта Ивайло Московски провериха на място как протичат организационните дейности.

Борисов се срещна с екипа, който работи по отстраняването намазута от потъналия през 1921 г. кораб „Мопанг” край Созопол.

Проведох среща с водолазите, които източват мазута от потъналия през 1921 година кораб „Мопанг“ край Созопол. Вчера на заседанието на Министерски съвет отпуснахме 2,4 млн. лв. за покриването на разходите по дейностите и осигуряването на най-добрата техника. Екологията ни е много важна, но трябва да пазим и живота на водолазите и затова чакаме морето да се успокои. На този етап течовете са спрени и съм напълно спокоен, тъй като всички, които участват в операцията, са професионалисти, заяви Борисов.

От Изпълнителна агенция и водолазния екип съобщиха, че към момента течът е спрян и от кораба не изтича мазут.

От ГЕРБ са категорчни, че е направено всичко необходимо и края на операцията ще бъде успешен. Цялата налична техника вече е мобилизирана.

Не е първият кораб с разлив в света. Всичко, което се поиска от мен и правителството вече е свършено", допълни още премиерът.

Припомняме, че на заседание на Министерския съвет в сряда бе одобрен план за действие свързан с потъналия кораб. Операцията е с продължителност 50 дни. Очаква се следващите дни водолазите да влязат в морето.