София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отлагат операцията по източването на мазута

Борисов провери на място как тече подготовката

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Отлага се операцията за източването на мазута край Созопол. Според специалисти бурното вълнения и силния вятър не позволяват почистването да започне още днес. Премиерът Бойко Борисов и министърът на транспорта Ивайло Московски провериха на място как протичат организационните дейности.

Борисов се срещна с екипа, който работи по отстраняването намазута от потъналия през 1921 г. кораб „Мопанг” край Созопол.

Проведох среща с водолазите, които източват мазута от потъналия през 1921 година кораб „Мопанг“ край Созопол. Вчера на заседанието на Министерски съвет отпуснахме 2,4 млн. лв. за покриването на разходите по дейностите и осигуряването на най-добрата техника. Екологията ни е много важна, но трябва да пазим и живота на водолазите и затова чакаме морето да се успокои. На този етап течовете са спрени и съм напълно спокоен, тъй като всички, които участват в операцията, са професионалисти, заяви Борисов.

От Изпълнителна агенция и водолазния екип съобщиха, че към момента течът е спрян и от кораба не изтича мазут.

От ГЕРБ са категорчни, че е направено всичко необходимо и края на операцията ще бъде успешен. Цялата налична техника вече е мобилизирана.

Не е първият кораб с разлив в света. Всичко, което се поиска от мен и правителството вече е свършено", допълни още премиерът.

Припомняме, че на заседание на Министерския съвет в сряда бе одобрен план за действие свързан с потъналия кораб. Операцията е с продължителност 50 дни. Очаква се следващите дни водолазите да влязат в морето.