София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Отложиха гласуването на оставката на съдия Методи Лалов

Липсва кворум

4 годиниПравосъдие 8 Боряна Райчева

Поради липса на кворум в Съдийската колегия във ВСС отложи гласуването на оставката на бившия председател на Софийски районен съди настоящ съдия Методи Лалов. Магистратите отново ще се съберат на 30 август.

Пропомняме, че в началото на месеца Лалов подаде оставка с аргумента, че не може да наблюдава как "съдебната власт прави поредната крачка към своята гибел".

Според него състоянието на съдебната система постоянно се влошава, което личи ясно и от последната номинация за главен прокурор.

Извънредното заседание бе свикано от г-н Панов във връзка с постъпилото на 01.08.2019 г. във ВСС, заявление за подаване на оставка на основание чл. 129, ал. 3, т. 2 от Конституцията на Република България и чл. 165, ал. 1, т. 2 от Закона за съдебната власт, от Методи Лалов – съдия в Софийски районен съд.

Необходимият кворум от 8 членове на Съдийската колегия за провеждане на заседание не бе налице, тъй като 11 от общо 14-те членове на Колегията са в редовен годишен отпуск през месец август. В момента на работа са г-жа Вероника Имова и г-н Красимир Шекерджиев, които присъстваха на заседанието, а г-жа Даниела Марчева прекъсна отпуска си и също се яви днес.

През целия месец юли членовете на СК участваха в заседания на Колегията и на Пленума на ВСС, които ще започнат отново в началото на втората десетдневка на месец септември.