София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отново опасно мръсен въздух в София

В част от кварталите фините прахови частици са надвишавали в пъти нормата

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

За пореден път София осъмна с опасно мръсен въздух. Жителите на кварталите “Дружба”, “Витоша”, “Лозенец” и “Яворов” твърдят, че в ранните часове днес стойностите са надхвърляли с близо 5 пъти допустимите стойности.
 
Пред телевизия “Евроком” от Столичната община обясниха, че повишаване действително е имало, но то не е било в такива размери. Оттам допълниха, че за да бъде въведена и предвидената от администрацията мярка за пътуване с т.нар. “Зелен билет”, който не се заплаща от пътниците, стойностите трябва да достигат 200 микрограма при допустими 50, но в рамките на цяло денонощие. Повишенията днес са били по-скоро в определени часове, коментираха още от общината. От администрацията съветват да се ограничи употребата на въглища, в което те виждат основен причинител на замърсяването.
 
Въздухът дори в самия център на София в часове преди обед днес беше видимо мръсен, като усещането се засилваше от спусналата се над столицата мъгла, коментираха повечето минувачи, като имаше и такива, за които проблем няма.
 
Във връзка с мръсния въздух в квартал “Красна поляна” предвиждат пореден протест на 28 януари,