София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отново скандал в правителството на Хонконг

Не дадоха думата на Кари Лам

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

На годишната реч на лидерът на правителството в Хонконг Кари Лам беше прекъсната от викащи депутати.

Втори ден лидерката не може да довърши речта си, което я принуди да вземе мерки като изнесе речта си по видеоконферентна връзка.

След като хаосът избухна, критиците бяха изтеглени един по един от законодателната камара.

Причината заседанието да бъде прекъснато е, че законодателите не спираха да викат по Кари Лам и да размахват плакати, на които тя е изобразена с окървавени ръце.

Лам подробно описа плановете си за справяне с недостига на жилища на достъпни цени в Хонконг, който е един от основните поводи за протестите, и по други въпроси като изграждане на нови тунели и освобождаване на земи за строителна дейност.

В отговор тя беше силно критикувана както от нейните противници, така и от съюзниците си, че не предлага политическо решение по същество.

През последните месеци Хонконг беше разтърсен от най-тежките политически вълнения от десетилетия.

Милиони излязоха на улицата, срещу вече отпаднало предложение от страна на нейните лидери да разрешат екстрадиции в китайската континентална част.