София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Отпада начисляването на ДДС върху дарени храни с изтичащ срок

От ГЕРБ готвят промени за второ четене на проекта

7 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Да отпадне ДДС при дарения на храни, чийто срок на годност изтича, реши на първо четене Народното събрание. Това стана по предложение на Реформаторския блок. Според вносителите облекчението е от полза за т.нар. "хранителни банки" и за всички, които предоставят социални услуги.

Дарените храни и хранителни продукти не могат да са предмет на възмездни сделки и ще се ползват единствено в обществена полза, обясни един от вносителите на законопроекта.

Според тях 670-те хиляди тона храна, които се изхвърлят, по данни на публичния сектор ще бъдат достатъчни, за да нахранят близо 1,5 млн. души.

Това е годна храна, която в последните 30 дни от срока й на годност ще бъде предоставяна на тези хора и те ще могат да я консумират. Ползите за бюджета според Реформаторите ще дойдат от там, че няма да има необходимост с бюджетни средства да се купуват средства за много социални институции, към които тези организации и хранителни банки насочват тази храна

Депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че ГЕРБ ще подкрепят тази идея на първо четене, но за второ четене ще предложат промени, защото, по думите й, при добрите предложения дяволът е в детайлите.