София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Отпускарят" Пламен Георгиев командва КПКОНПИ по телефона

Заповедта да му се докладва е към заместника Антон Славчев

пропускане
5 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Изпратеният в отпуска покрай #Апартаментгейт Пламен Георгиев управлява Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) по телефона.

За това алармира сайтът Фрогнюз, след като се сдоби със съответната заповед на Георгиев към заместника му Антон Славчев.

Последният го замества за периода от 4 април до 21 май включително. Това означава, че след четири работни дни Георгиев трябва да се върне на работа. Кога приключват проверките му обаче не е ясно.

Пламен Георгиев изрично се е разпоредил, всички решения на комисията да се съгласуват с него по телефона. В самата заповед се казва: „Решенията, които не са свързани с текущата работа на комисията да се съгласуват с мен по телефона“.

Заповедта е сведена до знанието освен на заместника му Антон Славчев и до всички длъжностни лица.

“Това на практика означава, че Пламен Георгиев изобщо не е в отпуск, а че продължава да упражнява функциите си и всички са длъжни да му се обаждат за всичко”, коментира Фрогнюз.

Според медията, в закона за КПКОНПИ няма текст, който да установява подобен режим на работа, в който председателят да е в принудителен отпуск заради съмнение за извършени от него закононарушения.

Пламен Георгиев трябваше да излезе в отпуск по настояване на премиера Бойко Борисов. “Toй е в отпуска“, потвърди в „Панорама“ миналата седмица премиерът, коментирайки корупционния скандал.

Малко преди това се появи с охрана от НСО. Сагата с проверката му мина през издирването му, след като се наложи служители на общината няколко пъти да се опитват да стигнат до терасата му, защото никой не им отвори жилището. Накрая се оказа, че общината установи, че постройките му са незаконни и трябва да бъдат разрушени.