София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отрязаха Сергей Станишев като кандидат за шеф на Европарламента

Отказах се сам, отвърна експремиерът и лидер на ПЕС

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев не бе подкрепен за кандидат за председател на Европарламента (ЕП) от евродепутатите от собствената си група "Социалисти и демократи".

Вместо него те издигнаха за днешния вот италианския си колега Давид Сасоли. По обяд в сряда Сергей Станишев изпрати до медиите писмена позиция, според която сам се е отказал от надпреварата.

Според него позицията председател на ЕП е една от 5-те ключови за ЕС и би била чест за него и висок престиж. „Но кандидатурата ми като президент на ПЕС е обвързваща за политическото семейство и парламентарната група по отношение на постигнатия пакет. Моето участие в състезанието щеше да послужи като печат на взетите решения“, писа Станишев.

„Ето защо вчера се обърнах към председателя на групата на социалистите Ираче Гарсия, да не разглеждат моята номинация за президент на Европейския парламент", твърди лидерът на ПЕС.

Експремиерът влезе в споразумението на 28-те лидери на ЕС във вторник. Предложението им бе председателския пост в ЕП да бъде поделен между ПЕС и лидера на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер.