Гледай
на живо

Отсрочка за "Брекзит"?

Великобритания е на ръба на парламентарна криза

Десет дни преди 29-ти март, за когато е насрочен Брекзит и два дни преди срещата на върха на ЕС в Брюксел, Тереза Мей ще поиска нова отсрочка на развода с Европа.

Сега Великобритания е на ръба на конституционна криза - причината е закон на 400 години, който не позволява един и същи текст да бъде гласуван два пъти в рамките на една парламентарна сесия.

Така, третото гласуване по сделката за Брекзит в британския парламент е невъзможно.

"Ако правителството иска да внесе за гласуване нов проект за сделка с ЕС - нека да го направи. Ако обаче бъде направен опит за трето гласуване на същото предложение, което само преди седмица беше отхвърлено със 149 гласа - няма да го позволя.", обясни председателят на британския парламент Джон Бъркоу.  

Сега вариантите пред Мей са, или продължително отлагане на Брекзит, или одобряването му без споразумение, или нов референдум във Великобритания.

Има и още един, но малко вероятен изход  - кралица Елизабет II.

Само тя може предсрочно да прекрати сесията на парламента и прегласуването да стане възможно.

Тереза Мей избра първият възможен ход в тази ситуация - отсрочка.

В своя позиция евролидери обаче заявиха, че очакват от Великобритания ясно разписани промени в споразумението за "Брекзит" преди да дадат съгласието си за евентуално отлагане.

От Брюксел са в готовност за напускане на Великобритания и без сделка.

Междувременно на острова, от опозицията готвят вот на недоверие за премиера, ако и този опит за споразумение се провали.

Темата ще е основна и на срещата на Върха на лидерите от ЕС този четвъртък.