София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отстраняват варненския ректор заради плагиатство

Между 95-100 % от дисертацията му била преписана

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Ректорът на на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев официално е уличен в плагиатство. Това става ясно от публикувания късно снощи доклад на заработилата официално на 14 септември тази година, Комисия по академична етика, чиито резултати бяха представени на нарочна пресконференция по-рано днес.
 
Изводите на доклада, под който подписа си са поставили четирима от общо петимата членове на комисията са, че между 95- 100% от научните трудове на професор Василев са преписани. Това са установили участвалите в проверката шестима арбитри, чиято задача е била именно да направят детайлни сравнения между написаното от Василев и други чуждестранни и наши автори. 
 
Освен споменатият случай, проверяващите са открили огромно сходство и в още три теоретични разработки и четири статии на ректора, с чиято помощ е взел професорската си титла. Не по-различно е положението и със защитата на докторската му степен през 2017-та, където, според арбитрите, чуждите текстове се преписани дори с правописните и граматичните грешки.
Решението на комисията е дадено  на министъра на образованието Красимир Вълчев, който  потвърди пред Сашо Диков  и телевизия "Евроком", че вече е взел решение за съдбата на ректора.
 
Така с решението на комисията и министъра, Василев губи професорската и докторската си степан и престава да бъде ректор на Варненския технически университет, като за него остава възможността да се явява на конкурси за свободни места за доценти, тъй като само тази му научна степен се запазва.
 
Любопитен щрих е, че единственият член на Комисията по академична етика, подписал се против изводите в доклада, е професор Радослав Радев- ръководител на клиниката по гръдна хирургия в болницата "Света Марина" във Варна, като мотивите му са свързани с няколкото отказа на прокуратурата да образува наказателно производство по случая. 
 
Другите членове на комисията обаче са на мнение, че това не е състоятелен довод, тъй като според Наказателния кодекс плагиатството е престъпление от частен характер и се преследва само по тъжба на пострадалия, а лицата, от които е преписано не са подали жалба срещу него и точно заради това  няма как  на този етап да му се търси наказателна отговорност. Това обаче не е пречка той да бъде санкциониран според Закона за развитието на академичния състав.
 
Колегите от Техническия университет във Варна, на уличения в плагиатство, излязоха с официална писмена позиция в защита на своя шеф. Те твърдят, че бившият ректор проф. Фахри и предишният  ръководител на Центъра за развитие на академичния състав проф. Минчев са подели масова кампания за оклеветяването на Василев, а също и че арбитрите проверявали дисертациите му нямат нужната експертиза, за да преценят дали става дума за плагиатство или не.