Гледай
на живо

Отвлякоха най-младия милиардер в Африка

Маскирани въоръжени са похитили Девджи в Танзания

43-годишният милиардер Мохамед Девджи е бил отвлечен от маскирани въоръжени похитители в град Дар ес-Салаам, Танзания, съобщи Би Би Си. Африканският богаташ е отвлечен пред луксозен хотелски фитнес център, където обичайно тренирал сутрин. Похитителите стреляли във въздуха преди да отведат милиардера.

Полицията е задържала трима души от чужда националност във връзка с покушението. Мотивите за престъплението са все още неизвестни.

Семейството на Девджи е потвърдило за отвличането пред министъра на околната среда Дженюъри Макамба, който е и приятел на отвлечения милиардер.

Сп. "Форбс" определя Мохамед Девджи за най-младия милиардер в Африка и единствен такъв в Танзания. Богатството на му възлиза на 1.5 милиарда долара. През 2016 година Джевджи обеща да дари поне половината от богатството си за благотворителни каузи.

Мохамед Девджи, известен като Мо, е президентът и собственикът на MeTL Group - танзанийски конгломерат, основан от баща му през 70-те години. Компанията има интереси в текстилната промишленост, производството на брашно, напитки, олио в най-малко шест африкански държави.