София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Паметникът "1300 години България" пред НДК с предложение за реставрация

Българин, живеещ в чужбина, изготвя проект за неговото възстановяване

7 годиниКултура 7 Боряна Райчева

Българин, който живее в Англия, предлага паметника пред НДК да бъде възобновен, а не събарян. Юлиян Манев е изготвил и проект по изграждане на мемориален парк, който да припомня историята на първи и шести пехотни полкове.
 
Създателят на паметника архитект Валентин Старчев е на мнение, че реставрация може да се извърши само по негова идея като автор на монумента. 
 
Според Юлиян Манев не е необходимо да се стига до събаряне на паметника, защото след неговото възстановяване столичани ще се любуват на нещо ново, различно и красиво. Архитектът изказа своята готовност да дари проекта си на Столична община. Той ще се срещне с автора на проекта и ще обсъдят идеята. 
 
Архитект Манев се надява да преосмислят решението за събаряне на паметника, защото според първоначалните планове той ще бъде премахнат по време на ремонта на НДК за предстоящо председателство на България на Съвета на ЕС.