София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Панамското писмо до Путин. Забравил си едни 2 милиарда долара

Западът съобщава на руския президент, че знае къде са му парите

8 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Излезе чаканото с огромен интерес разследване на международния журналистически консорциум, в което се разказва за офшорните фирми и операции на близо 200 световни политически лидери. Вътре са Башар Асад, бившият египетски президент Хосни Мубарак, премиерът на Исландия, пакистанци, саудитци и какви ли не.

Но е ясно, че главната мишена на т.нар. „Панамски досиета“ е руският президент Путин. Макар да няма нито един документ, в който да фигурира името му. Но е пълно с негови приятели. Сергей Ролдугин примерно, другар от детинство, сега музикант, се оказва собственик на няколко фирми, които въртят милиони, даже милиарди долари. Има и други.

Кремъл реагира на атаката превантивно и рече, че зад атаката стоят американски фондове като „Отворено общество“ на Сорос, фондовете „Форд“ и „Макартър“, но в крайна сметка в дъното са Държавният департамент на САЩ и ЦРУ.

Разкритията ще имат и пропаганден ефект, но може би не толкова в Русия, където общественото мнение е под контрол, а повече по света.

Пише в интерпретациите на изтеклите документи, че приятелите на Путин са изпрали около 2 милиарда долара и се посочва точно как – през кои банки и офшорки. Това, ако се вярва на други сведения, е малка част от личното богатство на Путин, което според западната преса е около 40 милиарда долара.

Но по-важно от пропагандата е съобщението, което Западът изпраща на Путин. Знаем къде си държиш парите. Знаем и кой ги държи.

Не вярвам тези 2 милиарда долара да са му последните. Но два милиарда са си два милиарда.

Западът вероятно вече не вярва, че може да стимулира вътре в Русия процеси, които до доведат до смяна ако не на самия Путин, поне на политиката, която той води в последните години. Путин държи нещата под контрол и не се вижда да има опозиция – нито сред своите, нито сред политическите партии, които на книга се борят за властта в Русия.

Това е напълно в руската политическа традиция. Императорът държи цялата власт.

Следователно въздействието върху опозиционери и олигарси, които евентуално да въздействат на Путин, е умряла работа, прахосване на пари. И при това положение единственият обект на въздействие се оказва самият Путин.

Изплувалите 2 милиарда „панамски“ долари са само предупреждение. Ако няма промяна, натискът ще продължи.

Следващите досиета сигурно вече са заредени.

Путин със сигурност е схванал намека. Ще се разбере скоро.

 

Още от Георги Даскалов в Евроком