София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Паника в Токио заради фалшив сигнал за земетресение от 9 по Рихтер

Метеорологична агенция е разпространила тревогата чрез мобилно приложение

8 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Фалшива тревога за очаквано силно земетресение от 9,1 по Рихтер вдигна на крак Токио. Съобщението, издадено от Японската метеорологична агенция, се е разпространило чрез мобилно приложение, което съобщава за очаквани трусове, предаде БГНЕС.
Впоследствие предупреждението е оттеглено, но не и преди да предизвика тревога сред жителите на столицата.
Потребителите на приложението Yurekuru получиха съобщение, че силно земетресение ще удари страната около 17:00 часа местно време.
От метеорологичната агенция заявиха, че веднага са оттеглили тревогата, но второто съобщение за грешка не е достигнало навреме до всички потребители, които са над 5 млн.
„В момента разследваме как невярната информация е била изпратена“, се казва в изявление на агенцията.
По-късно на сайта на службата беше посочено, че данните за труса са били получени от сеизмограф в източните части на Токио.
Заради предупреждението малка част от градския транспорт в Токио беше спряна.
Yurekuru е популярно приложение за предупреждения за природни бедствия в Япония. Подобни апликации започнаха масово да се използват след силното земетресение в страната и последвалото го цунами от 2011 г., при които загинаха над 18 000 души.
Всяка година на 1 септември, когато е и Денят за превенция на бедствия, в страната се провеждат учения по реакция при земетресения. Това е и денят, в който се отбелязва годишнина от земетресението в Канто от 1923 г., когато загиват над 100 000 души.
Япония се намира върху точката на свързване на четири тектонски плочи и често е разтърсвана от земетресения.

Източник: www.novatv.bg