София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПАПА ФРАНЦИСК ОСЪДИ „НОВИЯ КОЛОНИАЛИЗЪМ“ ПО ВРЕМЕ НА РЕЧ В БОЛИВИЯ

ПАПАТА ПРИЗОВА НА БЕДНИТЕ СТРАНИ ДА НЕ СЕ ГЛЕДА САМО КАТО НА СУРОВИННИ ДОСТАВЧИЦИ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Папа Франциск призова да се промени световния икономически ред и осъди "новия колониализъм" на международните финансови институции, които налагат програми за строги икономии.

По време на реч в Санта Круз в Боливия папата призова бедните страни да не бъдат принизявани до доставчици на суровини и евтина работна ръка за развитите страни.

Папата също се извини за греховете и "престъпленията", извършени от Католическата църква срещу коренното население по време на завладяването на американския континент през колониалната епоха, предаде "Ройтерс".

"Тази система вече е нетърпима. Селскостопанските работници я намират за нетърпима, работниците я намират за нетърпима, народите я намират за нетърпима... Нашата сестра, Майката Земя, както би казал Свети Франциск, също я намира за нетърпима".

От избирането му през 2013 г., първият папа от Латинска Америка често говори в защита на бедните и срещу необуздания капитализъм.

Папа Франциск също „смирено“ помоли за прошка по време на срещата с групи от коренното население и други активисти и в присъствието на първия боливийски президент от индиански произход  Ево Моралес.

Папата отбеляза, че лидерите на латиноамериканската църква в миналото са признавали "тежките грехове, извършени срещу местните хора в Америка в името на Бог". И папа Йоан Павел Втори от своя страна се извини на коренното население на Америка за "болката и страданията", причинени през 500-те години на църковно присъствие на континента, по време на посещение през 1992 г. в Доминиканската република.

Папа Франциск обаче отиде по-далече. "Смирено моля за прошка не само за престъпленията на самата църквата, а и за престъпленията, извършени срещу местните хора по време на завладяването на Америка", заяви той на фона на бурни аплодисменти и радостни възгласи сред тълпата.

Източник:  Дневник.БГ