София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Папа Франциск разкритикува „културния колониализъм“ на западните страни

Главата на католическата църква призова за интегриране на имигрантите

8 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Папа Франциск разкритикува западните държави за опита им да налагат собствените си възгледи за демокрация в страни с друга политическа култура, например Либия и Ирак. Това той заяви в интервю за френски католически вестник, информира Ройтерс.

Изправени пред лицето на съвременния ислямистки тероризъм, ние трябва да се замислим за начините, по които западната култура е била прекалено натрапвана в страни със силна власт и племенна структура като Ирак или Либия, сподели папа Франциск.

Той също така призова Европа за по-добро интегриране на имигрантите и даде като пример за добра интеграция избирането на кмета на Лондон.

В Лондон новият кмет положи клетва в катедрала и вероятно ще бъде приет от кралицата. Това подчертава важността от интеграция за Европа, каза главата на Светия престол.

Папа Франциск често критикува така наречения "културен колониализъм", изразяващ се в опита на западните страни да наложат своите ценности на страни с друг тип култура.