Гледай
на живо

Папа Франциск: Забравете материализма

Тържествена литургия беше отслужена и в родното място на Иисус Христос - Витлеем

В своята тържествена служба за Бъдни вечер главата на римокатолическата църква папа Франциск призова хората да си спомнят, че посланието на Рождество Христово е любов, състрадание и споделяне. Тържествена литургия беше отслужена и в родното място на Иисус Христос - Витлеем.

В своята проповед към събралите се богомолци папата каза, че неутолима ненаситност бележи цялата човешка история, дори и в наши дни, когато парадоксално малцина похапват охолно, докато прекалено много хора са лишени от ежедневната си дажба от хляб, нужен им за оцеляване.

Папата призова богомолците да разберат, че животът се подхранва не от предметите, които човек притежава, а от любовта, не от ненаситността, а от милосърдието, не от изобилието, с което да се парадира, а от простота и скромността, която да се брани.

"Трябва да прекрачим отвъд върха на егоизма, не трябва да се плъзгаме в урвите на светското и на консуматорското", пледира още Франциск. "Нека се запитаме: Имам ли действително нужда от много неща, от сложни рецепти за живот? Ще успея ли да изкарам без толкова излишни предмети, за да водя един обикновен живот? Нека се запитаме: На Коледа ще споделя ли моя хляб с онзи, който е лишен от него?", заяви папата.