София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Папата апелира за уважение към проститутките

По време на първото си посещение в Тайланд

4 годиниОбщество 26 Боряна Райчева

Папа Франциск поведе литургия за десетки хиляди поклонници на пълен стадион в Банкок в четвъртък, като призова за уважение към проститутките и жертвите на трафик на хора в част от света, където секс труженичките се разрастват, съобщават световните агенции.

Духовният лидер на 1.3 млрд католици по света посети вчера Тайланд, където преобладаващата част от населението са будисти.

82-годишният глава на римокатолическата църква пристигна на стадиона в Банкок в златен халат, изтъкан за него от тайландска коприна, поздрави тълпи вярващи, развяващи знамена, като някои от тях се просълзиха пред него.

Папа Франциск акцентира върху значението на подпомагането на уязвимите деца и жени, „жертви на проституция и трафик на хора, чието основно човешко достойнство е унижено“. В словото му бе обърнато внимание и на наркоманите, мигрантите и "експлоатираните грешници и подминаваните просяци".

"Всички те са част от нашето семейство. Те са нашите майки, нашите братя и сестри. Нека не лишаваме нашите общности да виждат техните лица, рани, усмивки и техния живот", заяви той.

В Тайланд проституцията не е законна. В страната живеят най-малко 300 000 сексуални работници - около четири процента от които се смята, че са станали жертва на трафик.