София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Папата даде първо причастие на 250 деца в Раковски

Според протокола е трябвало да даде причастие само на част от децата

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Папа Франциск даде първо причастие на близо 250 деца в храма "Пресвето сърце Исусово" в Раковски като част от неговата двудневна визита в България.

В обичайния си стил, той пренебрегна протокола, според който е трябвало да даде свето причастие само на част от децата.

Папата бе посрещнат в Раковски от хиляди хора, които проследиха пътя му от района на автогарата до църквата.
Той използва възможността да приветства и благослови всички, включително и лекарската гилдия в лицето на председателя на Регионалния лекарски съюз д-р Георги Кръстев, който му подари иконата "Пресвета Богородица Йерусалимска".

По данни на полицията около 2 000 човека са минали през щателната проверка на площада, за да заемат местата си и да гледат живото предаване на движението на папата на двете огромни видеостени.

В храма освен децата присъстваха и техните родители, както и редица духовни лица по покани на апостолическата нунциатура у нас. Всички те заеха капацитета на църквата, който е около 750 души.

"Особено съм щастлив да поздравя децата с тяхното първо причастие, техните родители и приятели. Вие, скъпи деца - момчета и момичета, сте дошли тук, от цялата тази земя на розите, за да участвате в един прекрасен празник.
И съм сигурен, че няма да забравите този ден. Това ще бъде вашата първа среща с Господа. Това е вашето първо причастие", обърна се към децата папа Франциск в проповедта си.

"Някои от вас може да ме питат, но как можем да срещнем Бог, който е живял преди толкова много години и после е умрял, и е бил положен в гроб", каза папа Франциск. "Така е, това беше един огромен жест на любов, за да спаси човечеството във всички времена - с тези думи се обърна към децата Светият отец. Нашият Господ е възкръснал, така че Господ е жив, той е сред нас. Затова днес можем в Светото причастие да го открием, да го видим с очите, които имаме, ще го видим с очите на вярата", каза папа Франциск на децата. И отбеляза, че първото причастие е преди всичко празник.

Децата бяха облечени в бели дрехи, което папата определи като хубав и важен знак. "Първото причастие е преди всичко празник, в който честваме Исус, който пожела да остане винаги до нас и няма никога да ни изостави", добави Светият отец.

Той призова децата да кажат молитвата с него и да отправят призив към управниците да работят за общото благо на всички. Папата бе посрещнат с "добре дошъл" от Негово високо преосвещенство монсеньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-пловдивската епархия.